Он је истакао да имамо доста добрих закона, али да је проблем у њиховој примени. „Грађани имају пуно право да провере имају ли загађивачи дозволе за то што раде и како раде. Информације о томе могу тражити од самих загађивача, од општине или инспекције, а ако све то не донесе резултат, нека се обрате нашем министарству“, поручио је министар Триван. Он је посебно нагласио да ово министарство мења курс, да ће радити на јачању инспекције и строжијим контролама. „Очекујемо да грађани и медији буду најјача инспекција, јер само заједно можемо да унапредимо животну средину“, изјавио је министар Триван.

Он је нагласио да достизање стандарда Европске уније није циљ сам по себи, него да је циљ боља животна средина и здравији живот грађана Србије. „Користићемо искуства других земаља, избегавати њихове грешке, прилагођавати и примењивати њихову добру праксу“, додао је министар Триван.

Он је указао на парадокс да се депоније и канализације уливају у реке и језера одакле се снабдевамо пијаћом водом. „Људи који бацају отпад у реке, потоке, језера, сами себи загађују пијаћу воду“, рекао је министар Триван и додао да највећи део Србије не прерађује отпадне воде. „То ће, међутим, морати да се промени и то ће бити један од најважнијих послова новог министарства, јер решавањем отпадних вода решавамо питања пијаће воде, река и језера“, истакао је министар Триван.

Он је, такође, подсетио да је пољопривреда највећи загађивач на планети и да је храна индикатор квалитета животне средине, земљишта и вода.“ Имамо неколико институција које се баве квалитетом хране и њихови налази биће један од основних путоказа за деловање нашег министарства“, додао је министар Триван. Он је подвукао да нису сви пољопривредни препарати штетни. „Ми само морамо да радимо оно што раде други паметни људи и друге паметне државе и имаћемо здравију храну за нас и нашу децу и здравију животну средину“, закључио је министар Триван.

 

извор: http://www.ekologija.gov.rs/gradjani-i-mediji-su-nasi-saveznici-u-borbi-za-bolju-zivotnu-sredinu/