1

За Свилајнац као регионални центар пољопривреде а не опасног отпада!

Због великог интересовања грађана општински одбор Српске напредне странке Свилајнац и у суботу, 20. фебруара у периоду од 10:00 до 12:00 сати на тргу Стевана Синђелића организовао штанд са петицијом против постојања постројења за третман медицинског опасног инфективног отпада у Свилајнцу, на иницијативу грађана и Еколошког покрета Свилајнац.

20.02.2016, СНС Свилајнац

Ово постројење гради приватна фирма “Висан” д.о.о. на локацији бивши војни полигон, у непосредној близини породичних кућа и изворишта пијаће воде “Перкићево” са којег се водоснабдева општина Свилајнац. ОО СНС Свилајнац је против постојања постројења за третман медицинског опасног инфективног отпада и самим тим против тога да Свилајнац постане регионални центар за депоновање и третман медицинског опасног инфективног отпада.

Против постојања спорног постројења смо нарочито због аспекта безбедности, због утицаја на животну средину, како самог рада постројења, тако и транспорта медицинског опасног инфективног отпада градским саобраћајницама.

У случају да је неко заборавио, град Свилајнац је страдао у поплави 16. маја 2014. године.

У последњих 200 година забележено је 20 поплава. Нико не може да гарантује да се поплаве неће поновити, а с обзиром на климатске промене могуће су и поплаве већих размера, због великих количина падавина посебно су критични бујични потоци, а у самој близини планираног постројења је поток Бук.

Евентуалне поплаве довеле би до непланираног разношења опасног инфективног отпада на територији општине Свилајнац што би трајно довело до опасног дугорочног загађења земљишта и водног режима. Општина која је склона поплавама није адекватна да буде регионални центар за депоновање и третман опасног инфективног медицинског и ветеринарског отпада.

Као одговорна странка и као одговорни људи, не желимо да имамо потенцијалну опасност на подручју општине и сматрамо да је најбоља превентивна мера да се забрани рад било каквог постројења које може негативно утицати на нормалан и миран живот сваког становника општине Свилајнац.

Напомињемо да је Свилајнац пољопривредни крај и треба да постане регионални центар за пољопривреду, а не регионални центар за депоновање и третман опасног инфективног медицинског и ветеринарског отпада.

 

http://svilajnac.sns.org.rs/novosti/saopstenja/za-svilajnac-kao-regionalni-centar-poljoprivrede-ne-regionalni-centar-opasnog