1

Медицински инфективни отпад у Свилајнцу?

Из документа “Projekat tretiranja otpada VISAN – 2015-03-17.пдф” преносимо део “7.1. Опис пројекта”, страна 27  који описује пројекат рециклаже медицинског инфективног отпада. Ово постројење треба да се гради у Свилајнцу. Грађевински радови на локацији бившег полигона ЈНА су били започети а онда напрасно заустављени.

У међувремену је Општина Свилајнац поднела кривичну пријаву (потписао лично председник Општине Свиалајнац!!?) против грађана који су редовно обилазили бивши полигон и са улице фотографисали напредовање грађевинских радова. Наводно су грађани својим писуством на улици испред плаца, ометали градњу рецикалжног постројења приватне фирме Висан Д.о.о.

Чије интересе штити председник општине Свилајнац оваквим понашањем. Интересе приватне фирме или интересе грађана Свилајнца и животне средине у којој живимо.

——————————————————————————————————————————————————-

страна 27, документ “IDEJNO REŠENjE TEHNIČKO-TEHNOLOŠKOG PROJEKTA, OBJEKATA I OPREME ZA TRETMAN MEDICINSKOG OTPADA NA PROSTORU PREDUZEĆA VISAN U SVILAJNCU, Beograd, mart 2015”

 

7.1. Опис пројекта

Пројекат који је Пословни систем ВИСАН покренуо, има у у својој основи идеју интегралног система за управљањем медицинским отпадом.
Медицински отпад се генерише у здравственим установама (приватним и државним), ветеринарским амбулантама, стоматолошким ординацијама, апотекама, итд.

Пословни систем ВИСАН, кроз овај пројекат, намерава да обезбеди:

 сигурно и једноставно сакупљање медицинског инфективног отпада на месту које је најближе могуће месту његовог настанка;
 безбедан транспорт сакупљеног инфективног отпада до постројења где ће бити неутралисан;
 специјално возило које је намењено транспорт медицинског инфективног отпада;
 савремено опремљено постројење према европским стандардима за деактивацију/неутрализацију, односно стерилизацију на 137 ºЦ које претвара инфективни отпад у неинфективан отпад који потом може или да се, због своје енергетске вредности искористи у сектору цементне индустрије, односно електроенергетском сектору, или да се врши његово даље одлагање на депонији за комунални отпад
 опрему за смањивање запремине третираног отпада у циљу смањења трошкова транспорта.

——————————————————————————————————————————————————-

ОВДЕ можете прочитати комплетан документ:

 IDEJNO REŠENjE TEHNIČKO-TEHNOLOŠKOG PROJEKTA,

OBJEKATA I OPREME ZA TRETMAN MEDICINSKOG OTPADA

NA PROSTORU PREDUZEĆA VISAN U SVILAJNCU

Beograd,mart 2015. godine

http://rasejanje.eu/wp-content/uploads/2015/04/Projekat-tretiranja-otpada-VISAN-2015-03-17.pdf