Еколошки покрет Свилајнац је непрофитна, невладина, ванстраначка организација грађана, основана у Свилајнцу вољом групе грађана, са заједничким циљем – очувања природе, духовног наслеђа и ширења искрене еколошке свести.

Ми смо обични грађани Свилајнца и савесни родитељи који се брину за зравље своје деце. Као дговорни људи  старамо се и о животној средини, природи  у којој наша деца треба да одрастају и стварају будуће наследнике. Наш примарни циљ је пре свега у изграђивању еколошке свести о очувању средине. Ту нема места за политику а још мање за политиканство. Еколошки покрет Свилајнац је резултат самоудруживања чланова једне локалне заједнице, која је уочила одређену опасност у животној средини у којој живе чланови удружења са својом породицама.

Позивамо те драги читаоче да посетиш Каменичку улицу  у Свилајнцу познату као “Бурдуш мала” где махом живе(?) грађани Ромске популације и увериш се како то излгеда на лицу места. За сва питања Вам стоји председник УГ Еколошки покрет Свилајнац Горан Борић, мобилни 063577951 или путем лектронске поште office@eko-pokret.eu

ЂАЧКА ЗАКЛЕТВА ( из 1914. године)

ЗАКЛИЊЕМ СЕ ДА НЕЋУ УНИШТАВАТИ

ДРВЕЋЕ И ГАЗИТИ ТРАВУ;

ОБЕЋАВАМ ДА  НЕЋУ ПЉУВАТИ НА ПОД

У ШКОЛИ И У КУЋИ И НА ПУТУ;

ДАЈЕМ РЕЧ ДА НЕЋУ КВАРИТИ ОГРАДЕ
НИ НАНОСИТИ КВАРА ГРАЂЕВИНАМА

НИКАДА НЕЋУ БАЦАТИ ХАРТИЈУ
НИ МАКАКВО ЂУБРЕ ПО УЛИЦИ

БИЋУ УВЕК УЧТИВ;

ШТИТИЋУ ПТИЦЕ;

БРАНИЋУ ТУЂУ СВОЈИНУ ОНАКО КАКО БИХ
ЖЕЛЕО ДА ДРУГИ БРАНИ МОЈУ;
ОБЕЋАВАМ ДА ЋУ БИТИ ИСКРЕН
И ЧЕСТИТ ГРАЂАНИН!