1

Свилајначки СПС обавештен о решењу Министарства екологије

Еколошки покрет Свилајнац је почетком септембра ове године обавестио свилајначки СПС о решењу Министарства пољопривреде и екологије животне средине везаном за изградњу рециклажног постројења за ифективни медицински, ветеринарски и фармацеутски отпад у Свилајнцу (бивши полигон ЈНА).

***

Господин др. Владан Рајковић, дугогодишњи челник СПС-а у Свилајнцу је прво лично (Август 2015) а онда и путем електронске поште обавештен да је приватној фирми Висан Д.о.о је наложено да мора да уради Студију изводљивости о томе колико је наведени  рециклажни пројекат штетан за животну средину и здравље грађана Свилајнца.

Господин Рајковић је био затечен том чињеницом и после краћег телефонског разговора са надлежним за екологију у Општини Свилајнац обећао да ће као Свилајнчанин(?) проверити цео случај тј. пројекат везан за опасан инфективни медицински отпад у Свилајцу.

Подсећамо да владајућа коалиција у општина Свилајнац НДС(Милановић)  СПС(Рајковић) ДСС(Гајић) из неких разлога није хтела да упути захтев Министарству пољопривреде и заштите животне средине да је за овај ВИСАН-ов пројекат  потребна студија изводљивости. На захтев групе грађана, Еколошки покрет Свилајнац  Министарство је донело Решење где је Висану наложено да мора да уради студију изводљивости – Утицај рециклажног погона за медицински инфективни отпад на животну средину.

За локалне политичке владаре Висан-ов пројекат  је КАПИТАЛНА ИНВЕСТИЦИЈА? Ваљда је то Капитални пројекат за сигурно и дуготрајно загађење пољопривредног земљишта и животне средине у Ресавском крају.

 

за ЕКО покрет Свилајнац
С.Марјановић